Laureaci XXXI edycji Konkursu w kategorii Produkcja zwierzęca – owce

Laureatami XXIX edycji Konkursu Rolnik-Farmer Roku w kategorii Produkcja zwierzęca – owce zostali państwo Katarzyna i Daniel Maliccy.

Laureaci XXXI edycji Konkursu w kategorii Produkcja zwierzęca – owce

Państwo Maliccy gospodarują na powierzchni ponad 317 ha, w tym 100 ha przeznaczają na produkcję ekologiczną. Zajmują się głównie hodowlą owiec oraz uprawą zbóż, okopowych, rzepaku, kukurydzy i roślin motylkowych.

W gospodarstwie utrzymywanych jest ok. 1300 owiec rasy kamienickiej. Stado podstawowe to ok. 400 maciorek o plenności 168% i użytkowości rozpłodowej 145%. Rolnicy zajmują się też przetwórstwem mięsa jagnięcego i baraniego na zasadach MOL i RHD. Oferują szeroki wachlarz produktów z jagnięciny: rolady, pasztety, szynki, szaszłyki, burgery, gicze jagnięce, itp.

Pani Malicka prowadzi działania propagujące spożywanie mięsa jagnięcego m.in. poprzez profil na FB „Owcze Klimaty na Warmii”, jest też Prezesem Warmińsko-Mazurskiego Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz. Gospodarstwo jest bardzo dobrze wyposażone w niezbędny sprzęt, maszyny i urządzenia do produkcji oraz przetwórstwa. Na uwagę zasługuje fakt przetwarzania wełny owczej na nawóz, który wykorzystuje się pod uprawę ekologiczną warzyw w ogrodzie i szklarni.

Państwo Maliccy są osobami bardzo aktywnymi. Działają w licznych organizacjach, współpracują z różnymi instytucjami naukowymi i badawczymi. W swoim gospodarstwie prowadzą pokazy, szkolenia i demonstracje, a także oferują praktyki dla uczniów i studentów. Sami też ciągle się dokształcają. Gospodarstwo należy do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych.

Pani Katarzyna i Pan Daniel swoją pracę traktują nie tylko jako zawód, ale też jako wyjątkową pasję, którą przekazują dzieciom. Za swoją pracę i działalność otrzymali wiele nagród i wyróżnień.

Katarzyna i Daniel Maliccy
Komalwy 10, 11-008 Świątki
woj. warmińsko-mazurskie
Zgłoszony przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie