Laureatami XXIX edycji Konkursu Rolnik-Farmer Roku w kategorii Gospodarstwa o działalności wielokierunkowej zostali Joanna i Michał Starak
Pan Starak wraz z Panią Joanną prowadzą rodzinne gospodarstwo o powierzchni 38 ha, którego początki sięgają 1945 roku gdy rodzina Staraków spod lwowskiego miasteczka przyjechała do Olszan.
Uprawiają pszenicę, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki, ostropest, bobik i dynię. Produkcja prowadzona jest z poszanowaniem żyzności i bioróżnorodności gleby poprzez stosowanie płodozmianu, uprawy roślin bobowatych, poplonów, m.in. zastosowanie technologii firmy Plocher.
Gospodarstwo wyróżnia uprawa dyni, jej przetwórstwo, a także popularyzacja odmianowości i rozmaitych form zastosowań tego warzywa. Państwo Starakowie z miłości do dyni założyli tzw. „Dyniowy Zakątek”, którego celem jest odtwarzanie kultury jej spożycia.
Na terenie gospodarstwa znajduje się sklepik, w którym sprzedawane są własne dyniowe specjały takie jak: dżemy, konfitury, soki, syropy, ketchupy, olej, bułeczki, ciasta, czekolady i wiele innych. Składniki, które są dodawane do dyniowych przetworów są najwyższej jakości i w większości pochodzą z gospodarstwa lub od okolicznych rolników. Produkty te ciszą się dobrą marką i są chętnie kupowane, a na uwagą zasługuje fakt, że są pakowane w przyjazne dla środowiska materiały.
Ciekawą ofertą „Dyniowego Zakątka” są także warsztaty, szkolenia, różnego rodzaju spotkania oraz degustacje produktów z dyni. Rolnicy promują swoje produkty na różnego rodzaju jarmarkach, targach, ewentach zarówno w kraju jak i za granicą. Są bardzo aktywni w wielu grupach społecznych i wspierają wiele lokalnych inicjatyw. Za swoje działania byli wielokrotnie nagradzani i wyróżniani. https://zagrodaedukacyjna.pl/zag_edu_farm/dyniowy-zakątek.
Joanna i Michał Starak
Olszany 171, 58-150 Strzegom, woj. dolnośląskie
Zgłoszeni przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu